Υδατοδιαλυτά Λιπάσματα | Πλεονεκτήματα της εφαρμογής τους
Μάϊος 2022, και ο πόλεμος στη δύστυχη Ουκρανία συνεχίζεται. Οι συνέπειες για μας και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι ευτυχώς μόνο οικονομικές (προς το παρόν) και ως άμεση συνέπεια, προκύπτει η ανάγκη να παράγουμε όσο περισσότερο μπορούμε, με στόχο την αυτάρκεια της Ευρώπης σε σιτηρά. Οι οιωνοί για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων (μεγάλη καλλιέργεια κυρίως) είναι πολύ καλοί, και παρόλο που οι τιμές των λιπασμάτων έχουν πάρει άσχημο ανήφορο, θεωρώ πως όσοι προσέξουν τη θρέψη των φυτών τους και παράγουν ικανοποιητικά ή και παραπάνω, θα είναι οι κερδισμένοι.
Στην κατεύθυνση αυτή, τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο. Πολλοί παραγωγοί, θορυβημένοι από τις υψηλές τιμές των λιπασμάτων, ήταν φειδωλοί ως προς τη χρήση τους, στην βασική εφαρμογή των καλλιεργειών. Το λάθος αυτό, μπορεί ευτυχώς να διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια της καλλιεργητικής χρονιάς, ή ακόμη και να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, αρκεί να υπάρχει η γνώση του τρόπου να γίνει αυτό.
Για να γίνω σαφέστερος, αριθμώ παρακάτω κάποια από τα πλεονεκτήματα των υδατοδιαλυτών λιπασμάτων.
1. Δυνατότητα επιλογής σωστού τύπου λιπάσματος σε σχέση με την καλλιέργεια
2. Δυνατότητα εφαρμογής του λιπάσματος στο σωστό χρόνο ανάλογα με το στάδιο της καλλιέργειας
3. Μεγαλύτερη ακρίβεια στην εφαρμοζόμενη ποσότητα λιπάσματος σύμφωνα με τις ανάγκες του φυτού
4. Εξοικονόμηση νερού
5. Σωστό σημείο εφαρμογής. Κοντά στο ριζικό σύστημα ή στη φυλλική επιφάνεια
6. Μείωση απωλειών θρεπτικών συστατικών (αποτέλεσμα του 5)
Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα, προκειμένου να γίνει εύκολα αντιληπτό, πως η ανάγκη των καλλιεργειών για θρεπτικά συστατικά όχι μόνο δεν σταματάει (καλύπτεται) στη βασική λίπανση, αλλά πολλές φορές κρίνεται απολύτως αναγκαία και σε μεταγενέστερα στάδια.
Καλαμπόκι
Το άζωτο απορροφάται αργά μέχρι 45 ημέρες μετά την σπορά και κατόπιν αρχίζει η ταχύτατη απορρόφηση του αζώτου, η οποία διαρκεί έως τις 90 ημέρες και όπως ξέρουμε το άζωτο είναι εκείνο που θα καθορίσει την τελική μας απόδοση. Στο διάστημα αυτό των 45 ημερών, απορροφάται το 65% των ετήσιων αναγκών σε άζωτο της καλλιέργειας, με μέγιστο σημείο, λίγο μετά την άνθηση. Μετά την περίοδο αυτή, μπορεί ο ρυθμός πρόσληψης να μειώνεται, αλλά οι απαιτήσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Επομένως, ακόμη και 1,5 μήνα μετά την σπορά, φροντίζουμε να μην μας λείψει το άζωτο.
Βαμβάκι
Ο χρόνος των αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά εντοπίζεται μεταξύ της άνθησης και της ωρίμανσης των καρυδιών. Από την 72η έως την 112η μέρα από το φύτρωμα παράγεται το 75% της συνολικής ξηράς ουσίας. Όταν το φυτό γεμίζει λουλούδια και καρύδια, οι ανάγκες του σε όλα τα μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία είναι μεγάλες. Φροντίζουμε λοιπόν, να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες, ανάλογα με την λίπανση που έχουμε ή δεν έχουμε κάνει πιο πριν.
Τομάτα
Μέχρι την άνθηση, στις 8 εβδομάδες περίπου μετά την μεταφύτευση, οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά είναι μικρές και κυρίως αφορούν το κάλιο. Από εκεί και έπειτα έχουμε απότομη αύξηση των απαιτήσεων σε όλα τα θρεπτικά στοιχεία οπότε η διαφυλλική λίπανση είναι ένας τρόπος για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη αυτή των φυτών..
Πεπόνι
Για 40 μέρες μετά το φύτρωμα οι ανάγκες είναι μικρές. Μετά αυξάνουν, και οι μεγαλύτερες απαιτήσεις είναι στο κάλιο, το οποίο θα μας δώσει και τη γλύκα του τελικού προϊόντος.
Φυσικά, η σωστή χρήση των παραπάνω λιπασμάτων απαιτεί για κάθε καλλιέργεια, τη γνώση του πότε θα εφαρμόσουμε τον κάθε τύπο, σε ποια ποσότητα και σε ποια χρονική στιγμή, προκειμένου να εκμεταλλευθούμε τα πλεονεκτήματα τις άψογης ποιότητάς τους, αλλά και εν γένει της υδρολίπανσης όπως προαναφέραμε. Αυτό, σε περίπτωση που δεν υπάρχει η ανάλογη εμπειρία, θα πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση γεωπόνου.
Η σειρά υδατοδιαλυτών λιπασμάτων Aqualis®, περιλαμβάνει πρώτες ύλες (νιτρικό κάλιο, θειϊκό κάλιο, φωσφορικό μοναμμώνιο, νιτρικό ασβέστιο και φωσφορική ουρία) καθώς επίσης NPK τύπους (Nitrophoska® solub), καλύπτοντας τις απαιτήσεις κάθε καλλιέργειας και σύγχρονου παραγωγού.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές που αφορούν τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα είναι οι παρακάτω:
1. Να τοποθετείτε πάντα στο λιπασματοδιανομέα, μικρές ποσότητες των λιπασμάτων (Ιδιαίτερα αν το νερό είναι κρύο)
2. Η ουρία και το νιτρικό κάλιο διαλύονται πανεύκολα, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους τους τύπους. Να ρωτάτε πάντα πριν τη χρήση. Μην αναμιγνύετε τυχαία τις πρώτες ύλες. Δεν ταιριάζουν όλες μεταξύ τους!
3. Εφαρμόζουμε πάντα τα λιπάσματα, στο τέλος του ποτίσματος.
4. Δεν το παρακάνουμε στις ώρες που ποτίζουμε, διότι τότε έχουμε απορροή και απώλεια θρεπτικών που έχουμε πληρώσει ακριβά και ουσιαστικά χάνουμε το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης των υδατοδιαλυτών λιπασμάτων!
Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία!