image description
Από τον Μπάμπη Σταύρου, τεχνικό σύμβουλο της EuroChem Ελλάς

Σιτηρά | Πλησιάζει η εποχή σποράς

Ο Οκτώβριος ήδη έφθασε και ήρθε η ώρα της συγκομιδής για πολλές καλλιέργειες. Στη λεγόμενη μεγάλη καλλιέργεια, μέσα στη χρονιά προηγήθηκαν ο ηλιόσπορος και το καλαμπόκι, ενώ ακολούθησε και το βαμβάκι. Οι τιμές που ακούγονται προς το παρόν, είναι πέραν πάσης προσδοκίας, και για τις τρεις καλλιέργειες. Παράλληλα, και η τιμή του σκληρού σιταριού, (που κατέχει την πλειοψηφία των εκτάσεων με σιτηρά στη χώρα μας), βρίσκεται στα ύψη. Ακόμη και έμποροι που είχαν προσφέρει στους παραγωγούς αρκετά υψηλές τιμές, σήμερα όλα δείχνουν πως έβλεπαν τα πράγματα πολύ καλύτερα από εμάς.
Μετά την συγκομιδή λοιπόν αυτών των καλλιεργειών, θα ακολουθήσει η προετοιμασία για την σπορά των σιτηρών, σε πολλά μέρη της χώρας. Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί και από τον καιρό. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την προετοιμασία του χωραφιού, είναι και η λίπανση αυτού. Όσον αφορά τα λιπάσματα όμως τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Οι αυξημένες τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί μας είναι παγκόσμιο φαινόμενο δυστυχώς, το οποίο προέκυψε από τη μεγάλη αύξηση των πρώτων υλών αλλά και του φυσικού αερίου που απαιτούνται για την παραγωγή των λιπασμάτων. Συγκεκριμένα, η τιμή του φωσφόρου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, έχει διπλασιασθεί και τίποτα δεν δείχνει πως θα υποχωρήσει. Η τιμή της αμμωνίας, έχει επίσης διπλασιασθεί και μάλλον έχει και ανοδικές τάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με την τιμή της ουρίας, η οποία είναι εξαιρετικά ασταθής. Αυτές όμως, είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των λιπασμάτων των σιτηρών.
Έχω διαπιστώσει, τα πολλά χρόνια που δραστηριοποιούμαι στο χώρο της Ελληνικής γεωργίας, πως πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να αγοράσουν το λίπασμα για την καλλιέργεια τους, με γνώμονα την τιμή του σακιού. Αυτό τους οδηγεί πολλές φορές σε πολύ περισσότερα έξοδα. Δεν αντιλαμβάνονται πως χρησιμοποιώντας για παράδειγμα έναν τύπο της τάξεως του 20-10-0 σε ποσότητα 30 κιλών στο στρέμμα, ξοδεύουν πολύ περισσότερα από ότι αν χρησιμοποιούσαν 20 κιλά ENTEC® 25-15-0 το οποίο τους καλύπτει πολύ καλύτερα, καθώς τους προσφέρει άζωτο ακόμη και για την εποχή του αδελφώματος όπως γνωρίζουν καλά οι παραγωγοί που το έχουν χρησιμοποιήσει και δεν είναι πια λίγοι. Αν συγκρίνουμε δε και τις μονάδες, θα δούμε ότι είναι παραπλήσιες. 6-3-0 για τα 30 κιλά 20-10-0 και 5-2,5-0 για τα 20 κιλά ENTEC® 25-15-0.
Θα πρέπει επίσης οι παραγωγοί μας να μάθουν πως οι ανάγκες των σιτηρών στο φύτρωμα είναι πολύ μικρές, και τύποι με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, (το πρώτο νούμερο στον τύπο του σακιού), δεν εξυπηρετούν, καθώς όλο το επιπλέον άζωτο όταν δεν είναι σταθεροποιημένο, κατά κανόνα θα χαθεί. Η μόνη περίπτωση για να μην χαθεί είναι να μην έχουμε βροχές το χειμώνα, πράγμα που φυσικά δεν το θέλουμε.

Γιατί στα λιπάσματα ENTEC® το άζωτο δεν χάνεται?

Τα λιπάσματα ENTEC® περιέχουν ένα μέρος νιτρικού αζώτου, που αξιοποιείται κατά το φύτρωμα, και το μεγαλύτερο μέρος σε σταθεροποιημένο αμμωνιακό άζωτο που συμπεριφέρεται στο έδαφος, ακριβώς όπως το κάλιο και δεν ξεπλένεται εύκολα. Σε θερμοκρασίες κάτω από 5 βαθμούς, πρακτικά μένει αναλλοίωτο και σε θερμοκρασίες γύρω στους 10 βαθμούς κρατάει για πολλούς μήνες. Παράλληλα το σιτάρι, σε θερμοκρασίες κάτω των 12 βαθμών προτιμάει την αμμωνιακή μορφή αζώτου! Γιατί το κάνει αυτό? Διότι έτσι εξοικονομεί ενέργεια. Επομένως, λιπάσματα ENTEC® στη βασική λίπανση για πραγματική αξιοποίηση των χρημάτων σας!
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος, για την οποία θα πρέπει να επιλέξει κανείς τα ENTEC®. Οι απώλειες αζώτου στο περιβάλλον είναι πολύ μικρότερες, και έτσι το προστατεύουμε. Ιδιαίτερα τώρα που το φαινόμενο του θερμοκηπίου δείχνει τα δόντια του και εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο από όλους είναι οι αγρότες, η παράμετρος αυτή δεν θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Καλή συγκομιδή, καλές τιμές και καλή σπορά! Και μην ξεχνάτε. Το βάθος σποράς να είναι σίγουρα πάνω από 5 πόντους, για να μην παγώνουν τα σιτάρια μας.

Share this post
Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες