image description
Από τον Μπάμπη Σταύρου, τεχνικό σύμβουλο της EuroChem Ελλάς

Όργωμα μετά τον αλωνισμό | Μία καλή (παλιά) γεωργική πρακτική

Τα παλιότερα χρόνια, συνηθιζόταν, μετά από τον αλωνισμό των σιτηρών, να ακολουθεί ένα καλό όργωμα με ταυτόχρονη ενσωμάτωση των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Συνήθως τον Ιούνιο όταν και πραγματοποιείται η συγκομιδή των σιτηρών, υπάρχει ακόμα υγρασία στα χωράφια από τις τελευταίες βροχές της άνοιξης και καθώς το έδαφος είναι καλυμμένο από την καλλιέργεια, η υγρασία παραμένει σε αυτό. Το γεγονός πως το έδαφος κάτω από αυτές τις συνθήκες βρίσκεται στο «ρώγο» του, αποτελεί ιδανική περίπτωση για το όργωμά του.

Φυσικά, δεν λέμε ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται βροχές στη βόρεια Ελλάδα ακόμα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου και κατόπιν ξηρασία μέχρι αργά το φθινόπωρο. Ακόμη και η μετεωρολογική υπηρεσία επισημαίνει την τελευταία δεκαετία, πως ο Μάιος είναι μέσα στους 3 πιο βροχερούς μήνες του χρόνου.

Τι κερδίζουμε με ένα θερινό όργωμα;

Είναι γνωστό πως όταν τρέχουμε την τελευταία στιγμή, να προετοιμάσουμε τα χωράφια το φθινόπωρο, να ρίξουμε το λίπασμα και να σπείρουμε βιαστικά, πολλές φορές «πατάμε» τα χωράφια και τα «ζυμώνουμε», συνθήκη η οποία είναι επιζήμια για το φύτρωμα της καλλιέργειας. Η διενέργεια όλων των καλλιεργητικών φροντίδων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενέχει επίσης τον κίνδυνο, να μας προλάβουν τα χιόνια και οι βροχές και να αναγκαστούμε να πάμε σε πολύ όψιμη σπορά. Επιλέγοντας λοιπόν να κάνουμε θερινό όργωμα, τα υπολείμματα της καλλιέργειας των σιτηρών ενσωματώνονται στο έδαφος και αρχίζουν να σαπίζουν (διασπώνται).

Τα μικρόβια που είναι υπεύθυνα για αυτή την διάσπαση χρειάζονται υγρασία και καλή θερμοκρασία. Παράλληλα, όσα ζιζάνια και σπόροι ζιζανίων, υπάρχουν στο χωράφι, εξοντώνονται από την ξηρασία που ακολουθεί κατά κανόνα τους θερινούς μήνες. Οι χοντροί σβώλοι του εδάφους, που σχηματίζονται με το όργωμα, ξηραίνονται και θρυμματίζονται στη διάρκεια του καλοκαιριού και με την πρώτη βροχή το έδαφος είναι έτοιμο για σπορά και αυτό αποτελεί το μεγάλο κέρδος του παραγωγού. Ιδιαίτερα επίσης, για την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης, η πρακτική αυτή είναι απολύτως αναγκαία, καθώς οι φθινοπωρινές βροχές είναι πλέον σπάνιες, (λόγω της αλλαγής του κλίματος). Φυσικά, για την ελαιοκράμβη το συμπέρασμα είναι πως θα πρέπει να έχουμε νερό το φθινόπωρο, για να την καλλιεργήσουμε στην Ελλάδα, αλλά αυτά θα τα πούμε το Σεπτέμβριο.

Τι συμβαίνει όμως εάν δεν οργώσουμε το χωράφι μας το καλοκαίρι;

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος στην πρακτική αυτή που λέει, ότι εάν έχουμε αρκετές βροχές στη διάρκεια του καλοκαιριού θα χρειαστεί να ξανά καλλιεργήσουμε το έδαφος. Προσωπικά, δεν δίνω και πολλές πιθανότητες σε κάτι τέτοιο, αλλά όλες οι γεωργικές εργασίες, είναι γνωστό πως έχουν κάποιο ρίσκο. Στην περίπτωση λοιπόν που επιλέξουμε να μην οργώσουμε το χωράφι μας μετά τον αλωνισμό των σιτηρών, τα υπολείμματα της καλλιέργειας παραμένουν στο χωράφι όλο το καλοκαίρι και περιμένουμε τις πρώτες βροχές, οι οποίες επιθυμητά θα πρέπει να είναι και αρκετές, αφού το έδαφος είναι ξερό.

Οι θερμοκρασίες όμως που επικρατούν την περίοδο του φθινοπώρου, είναι χαμηλότερες και τα μικρόβια που διασπούν την οργανική ουσία των υπολειμμάτων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δράσουν, καθώς επίσης και την παροχή αζώτου, το οποίο παίρνουν από τα λιπάσματα. Έτσι τα νεαρά φυτά της καλλιέργειάς μας, στερούνται σημαντικά τις αναγκαίες μονάδες αζώτου για το φύτρωμα, και αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι παραγωγοί.

Η ασφάλεια των λιπασμάτων ENTEC®

Τα λιπάσματα ENTEC® τα οποία περιέχουν το 40% περίπου των μονάδων του αζώτου σε νιτρική μορφή, προσφέρουν την ασφάλεια στον παραγωγό, ότι ανεξάρτητα από την εποχή του οργώματος, οι αναγκαίες μονάδες για το φύτρωμα είναι άμεσα διαθέσιμες και το υπόλοιπο το οποίο βρίσκεται σε σταθεροποιημένη αμμωνιακή μορφή, παραμένει στο έδαφος και αξιοποιείται από τα φυτά αργότερα μέσα στην καλλιεργητική περίοδο.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε, πως το καλοκαιρινό όργωμα, μας δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και μια σιγουριά πως ελέγχουμε καλύτερα το ξεκίνημα της νέας μας καλλιέργειας το φθινόπωρο.

Μπάμπης Σταύρου
Τεχνικός Σύμβουλος
EuroChem Ελλάς Α.Ε.

Share this post
Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες