image description
Από τον Μπάμπη Σταύρου, τεχνικό σύμβουλο της EuroChem Ελλάς

Επιφανειακή λίπανση σιτηρών | Μία ενέργεια με τεράστια σημασία

Είναι ίσως λίγο πρόωρο, να ασχολείται κανείς από τον Ιανουάριο με την επιφανειακή λίπανση των σιτηρών, όμως ζούμε σίγουρα μια ιδιαίτερη χρονιά. Οι τιμές των σιτηρών,, βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα για τον παραγωγό, πλην όμως το κόστος των εισροών έχει αυξηθεί υπέρμετρα. Θα προσπαθήσω, όπως συνήθως, να κάνω τον συνήγορο της καλλιέργειας αρχικά και μετά θα εξετάσουμε την οικονομικότητα του εγχειρήματος.

Θρεπτικές ανάγκες στα διάφορα στάδια της καλλιέργειας
Οι παραγωγοί μας, θα πρέπει να γνωρίζουν, τις ανάγκες της καλλιέργειας στα στάδια ανάπτυξης που πρόκειται να ακολουθήσουν. Τα σιτηρά χρειάζονται το 12% του αζώτου της χρονιάς, στο στάδιο του αδελφώματος. Το στάδιο αυτό διαφέρει χρονικά, ανάλογα με την περιοχή. Για τη Θεσσαλία, συνήθως έρχεται στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Φυσικά, αυτό εξαρτάται απόλυτα από τον καιρό. Αν ο χειμώνας είναι βαρύς, θα πάει πιο πίσω. Όλοι αντιλαμβάνονται πως από τον αριθμό των αδελφιών, καθώς και την θρέψη τους, εξαρτάται η τελική απόδοση. Η θρέψη λοιπόν, εξαρτάται από το αμέσως επόμενο στάδιο, που είναι το στάδιο του καλαμώματος. Στο στάδιο αυτό που είναι σχετικά σύντομο, τα σιτηρά απαιτούν το 60% του αζώτου όλης της χρονιάς. Χρησιμοποίησα την λέξη απαιτούν, για να δείξω τον βαθμό της ανάγκης των φυτών. Μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός περίπου, τα σιτηρά αναπτύσσονται και διαμορφώνουν τις συνθήκες, μίας επιτυχημένης παραγωγής. Όλο το υπόλοιπο διάστημα, ως την συγκομιδή, θα χρειασθούν το 16% του συνολικού αζώτου, το οποίο θα καθορίσει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής μας.

Σημαντικότητα επιφανειακής λίπανσης τη φετινή χρονιά
Ας έρθουμε λοιπόν και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, της εφετινής χρονιάς. Η τεράστια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, οδήγησε σε μεγάλη, (και ευτυχώς όχι ακριβώς ανάλογη), αύξηση της τιμής του αζώτου. Αυτό κάνει πολλούς παραγωγούς, να είναι με το δίκιο τους φοβισμένοι, για το αν αξίζει να επενδύσουν στην καλλιέργεια, καθώς όπως είναι λογικό δεν γνωρίζουν από τώρα την τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος. Συζητώντας με ανθρώπους που έχουν άμεση εμπλοκή με το εμπόριο των σιτηρών, κατάλαβα πως αυτή τη στιγμή υπάρχει η εκτίμηση, ότι η τιμή για το σκληρό σιτάρι, δε θα πέσει κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό τη νέα χρονιά. Επαναλαμβάνω, πως αυτή είναι η άποψη ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή και το εμπόριο των σιτηρών, και όχι δική μου, μιας και δεν είμαι εμπλεκόμενος με τη συγκεκριμένη αλυσίδα εμπορίας. Αν δεχτούμε την άποψη αυτή και με δεδομένο πως ο παραγωγός στην Ελλάδα, πάντα αντιμετωπίζει συνθήκες αβεβαιότητας στη δουλειά του, μπορούμε να προχωρήσουμε. Υπάρχουν παραγωγοί, οι οποίοι έσπειραν χωρίς να πραγματοποιήσουν κάποια βασική λίπανση. Οι παραγωγοί αυτοί πρέπει να λιπάνουν πριν το στάδιο του αδελφώματος, διαφορετικά θα δούνε την καλλιέργεια τους να κιτρινίζει με σοβαρές συνέπειες για την απόδοση της. Αυτοί οι παραγωγοί αλλά και αυτοί που έριξαν κάποια ποσότητα βασικού λιπάσματος, έρχονται τώρα να αποφασίσουν εάν το αυξημένο κόστος της επιφανειακής λίπανσης, θα τους αποφέρει αντίστοιχο κέρδος στο κλείσιμο της καλλιέργειας. Σε αυτούς τους παραγωγούς, έχω να πω το εξής. Εάν δεν λιπάνουμε την καλλιέργεια στο στάδιο αυτό, είναι καλύτερα να μην την είχαμε σπείρει.

ENTEC® και UTEC® κάνουν τη διαφορά
Τέλος, θέλω να επισημάνω στους φίλους παραγωγούς, πως αν τις προηγούμενες χρονιές ήταν σημαντικό να προστατεύσουν το άζωτο των λιπασμάτων τους, χρησιμοποιώντας τα λιπάσματα ENTEC® και UTEC®, στη σημερινή συγκυρία, αυτό επιβάλλεται, καθώς η διαφορά της τιμής τους σε σχέση με τα απλά λιπάσματα είναι ελάχιστη, ενώ αντιθέτως το όφελος που θα δουν στην τελική παραγωγή της καλλιέργειας είναι πολύ σημαντικό. Επομένως τα UTEC® που μπορούν να προστατεύσουν την ουρία από απώλειες που φθάνουν έως και το 60% και τα ENTEC® που προστατεύουν το αμμωνιακό άζωτο από έκπλυση και εξασφαλίζουν άριστη θρέψη για μεγάλη χρονική διάρκεια, είναι πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του παραγωγού, ώστε τα χρήματά του να πιάσουν τόπο.
Καλή επιτυχία εύχομαι σε όλους τους παραγωγούς μας.
Το 2022 να είναι μία χρονιά με υγεία και καλές σοδειές!

Share this post
Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες