Ελαιοκράμβη | Μία αξιόλογη καλλιέργεια αμειψισποράς
Από τα μέσα του Σεπτέμβρη αρχίζει η περίοδος σποράς, για την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης. Η ελαιοκράμβη είναι μια καλλιέργεια παρεξηγημένη στη χώρα μας, που άρχισε με λάθος τρόπο, και φυσικά δεν πήρε τη θέση που θα έπρεπε στο μίγμα των καλλιεργειών. Στην αρχή, καθώς η επιδότηση της καλλιέργειας ήταν στρεμματική, δεν ενδιέφερε η παραγωγή. Παρουσίασαν την καλλιέργεια σαν θαυματουργή, που δεν χρειάζεται φυτοπροστασία, δεν χρειάζεται λίπανση και αποδίδει πάνω από 400 κιλά/στρέμμα. Αρκετοί παραγωγοί που επένδυσαν στην καλλιέργεια, απογοητεύτηκαν και την παράτησαν. Φυσικά, όλα αυτά συν την ελάχιστη γνώση της καλλιέργειας που υπήρχε στη χώρα, οδήγησαν στην απαξίωση αυτής.
Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις πραγματικές δυνατότητες της καλλιέργειας και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί εν τω μεταξύ στη χώρα.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ
1. Το λάδι της ελαιοκράμβης, είναι το καλύτερο ποιοτικά σε σχέση με των υπολοίπων ενεργειακών φυτών. Στην πραγματικότητα, απαιτείται ένα 10% τουλάχιστον λάδι ελαιοκράμβης μαζί με τα άλλα λάδια, (π.χ. ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο), προκειμένου να είναι κατάλληλα για τις μηχανές των φορτηγών η των τρακτέρ, και να μην παρουσιάζεται μια γλίτσα που βουλώνει τα φίλτρα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι έχει μεγαλύτερη αξία από τα άλλα λάδια.
2. Στην Γερμανία, το 50% του λαδιού της ελαιοκράμβης, χρησιμοποιείται ως εδώδιμο.
3. Το υπόλειμμα της επεξεργασίας (κραμβόπιττα), είναι άριστη ζωοτροφή.
4. Καθώς, έχει πασσαλώδες ριζικό σύστημα και σπέρνονται τουλάχιστον 50 φυτά στο τετραγωνικό μέτρο, έχουμε διάτρηση του αδιαπέρατου στρώματος του εδάφους, (ταμπάνι), και σαν αποτέλεσμα το έδαφος μετά την καλλιέργεια γίνεται αφρός.
Γιαυτό γίνεται άριστη καλλιέργεια αμειψισποράς, και το σιτάρι μετά από αυτήν έχει αυξημένη στρεμματική απόδοση.
5. Η ελαιοκράμβη, χρειάζεται μόνο 400 χιλιοστά βροχής, σε σχέση για παράδειγμα με το σιτάρι που χρειάζεται 600. Επομένως, σε μια ξηρή άνοιξη μπορεί να αποδώσει πολύ καλύτερα από το σιτάρι. Λόγω της κλιματικής αλλαγής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, τέτοιοι παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.
6. Σαν καλλιέργεια αμειψισποράς, βοηθάει στην καταπολέμηση των ζιζανίων.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ
1. Μπορεί να χρειάζεται μόνο 400 χιλιοστά βροχής, πλην όμως είναι πολύ απαιτητική σε συγκεκριμένες περιόδους, δηλαδή στη σπορά, (που είναι και μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας) και στην ανθοφορία. Η ανθοφορία, για τη χώρα μας έρχεται στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Στο στάδιο αυτό συνήθως υπάρχει υγρασία στο έδαφος, από τις βροχές του Χειμώνα, και καθώς είναι βαθύρριζο φυτό δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Οι παραγωγοί μας όμως θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε περίπτωση ξηρασίας, χρειάζεται οπωσδήποτε πότισμα.
2. Το στάδιο της σποράς, είναι εκείνο το οποίο ευθύνεται για το 90% των αποτυχιών στην Ελλάδα. Καθώς η περίοδος σποράς εκτείνεται από 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου, στη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε βροχές, που να επιτρέψουν την κατεργασία του εδάφους. Ο ψιλοχωματισμός του εδάφους είναι απόλυτα απαραίτητος, μιας και ο σπόρος είναι μικροσκοπικός. Επίσης είναι αναγκαία η υγρασία στο ανώτερο στρώμα του εδάφους για το φύτρωμα. Τα ανωτέρω, όπως είναι φανερό, καθιστούν απολύτως αναγκαία την δυνατότητα της άρδευσης, στην αρχή της καλλιέργειας.
3. Χρειάζονται, δύο έως τρείς ψεκασμοί με εντομοκτόνα. Έναν το φθινόπωρο, μετά το φύτρωμα, και έναν την άνοιξη στην ανθοφορία, για το σκαθάρι της γύρης, (οπωσδήποτε), και τέλος ίσως άλλον έναν το Μάϊο για διάφορα έντομα.
4. Φυσικά, η καλλιέργεια χρειάζεται λίπανση και δεν είναι μαγική όπως πρωτοπαρουσιάστηκε. Μάλιστα χαρακτηρίζεται ως η δεύτερη πιο απαιτητική σε άζωτο, μετά το καλαμπόκι, καθώς 14 μονάδες αζώτου είναι αναγκαίες για μια απόδοση μεγαλύτερη από 400 κιλά/στρέμμα. Σπουδαιότερο στάδιο, είναι η έναρξη της εαρινής βλάστησης,(τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ανάλογα με τον καιρό). Είναι επίσης η απαιτητικότερη καλλιέργεια σε θείο. Η καλύτερη μορφή αζώτου, είναι η νιτροθειϊκή αμμωνία, η οποία αν χρησιμοποιηθεί με αναστολέα νιτροποίησης (ENTEC®), θα πρέπει να τοποθετείται οπωσδήποτε πριν την εαρινή βλάστηση. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τύποι λιπασμάτων ENTEC® αλλά και Nitrophoska®, κατάλληλοι για τη θρέψη της καλλιέργειας της ελαιοκράμβης τους οποίους μπορείτε να βρείτε εδώ.
Θα θέλαμε κλείνοντας, να προσθέσουμε μερικές συμβουλές για τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Η ποσότητα του σπόρου που χρησιμοποιούν, θα πρέπει να αυξάνεται, όσο καθυστερεί η σπορά. Στην Γερμανία, αυξάνουν την ποσότητα του σπόρου κατά 50γρ./στρέμμα, για κάθε εβδομάδα μετά τις 15 Σεπτέμβρη. Επειδή πολλές φορές, η παροχή νερού στα δίκτυα άρδευσης, σταματά τον Αύγουστο, θα πρέπει να συνεννοηθούν με τον αντίστοιχο Οργανισμό, ώστε να μην σταματήσει το νερό. Οι καινούργιές ποικιλίες, στη Γερμανία, δεν ρίχνουν τον σπόρο και αυτό οδήγησε σε συγκομιδή μετά το Σιτάρι. Έτσι αυξήθηκαν και οι αποδόσεις. Προσοχή λοιπόν στην συγκομιδή, τόσο στο μαχαίρι όσο και στον χρόνο. Όχι βιασύνες. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά υπέρ της απόδοσης. Η ελαιοκράμβη, δεν πρέπει να ακολουθεί τον ηλιόσπορο την ελαιοκράμβη και φυσικά τα κραμβοειδή, (λάχανο, μπρόκολο), αφού ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ όπως πάντα καλή επιτυχία, σε όσους επιλέξουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια, την οποία αξίζει να δούμε σοβαρά και να μην αποτελέσει άλλη μία καλλιέργεια η οποία έσβησε με το χρόνο.