image description

Γιατί τα λιπάσματα είναι το κλειδί για το μέλλον της γεωργίας;

Γιατί τα λιπάσματα είναι το κλειδί για το μέλλον της γεωργίας;
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος της γεωργίας είναι πολλές. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση τροφής λόγω του υπερπληθυσμού της γης. Η νέα τεχνολογία λιπασμάτων, όπως και η σωστή χρήση τους, μοιάζει να είναι η απάντηση στο πρόβλημα και ταυτόχρονα η λύση στην εξίσωση που αφορά το μέλλον της γεωργίας.
Η ανάπτυξη της γεωργίας είναι αυτή που άλλαξε τον τρόπο ζωής του ανθρώπου και τον μετέτρεψε από καρποσυλλέκτη και κυνηγό, σε αγρότη. Για πολλούς ιστορικούς η γεωργία αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια της ανάπτυξης τους ανθρώπινου πολιτισμού.

Με το ένα τρίτο της γης αφιερωμένο σε αυτήν, η γεωργία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τα εκατομμύρια των αγροτών που δραστηριποιούνται και ζουν από αυτή, όσο και για τις κοινωνίες και την ανάπτυξη της οικονομίας αυτών. Προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του πληθυσμού και η μείωση των διαθέσιμων πόρων, βάζουν τα λιπάσματα στην πρώτη θέση των παραγόντων που θα διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο στο μέλλον της γεωργίας.

Τα λιπάσματα μπορούν να διασφαλίσουν τον επαρκή επισιτισμό του πληθυσμού
Σήμερα, τα μισά τρόφιμα που καταναλώνουμε, παράγονται χάρη στη χρήση ορυκτών λιπασμάτων, τα οποία παρέχουν στις καλλιέργειες τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την καρποφορία τους. Αποτέλεσμα της λίπανσης αυτής, είναι η βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση η αύξηση στην παραγωγή τροφίμων.
Τα λιπάσματα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, που αναμένεται να φτάσει περίπου τα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050. Στην Υποσαχάρια Αφρική, για παράδειγμα, όπου η χρήση λιπασμάτων είναι η χαμηλότερη στον κόσμο, το 40% των εδαφών εξαντλείται από θρεπτικά συστατικά, ενώ 243 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό.

Τα λιπάσματα μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή
Το κλίμα αλλάζει συνεχώς και δυστυχώς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε μπορεί αυτό να σημαίνει. Τα λιπάσματα και οι νέες τεχνολογίες αυτών, μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα σε περιβάλλοντα έλλειψης νερού, σε εδάφη με υψηλή αλατότητα ή ακόμα και σε απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες εξασφαλίζοντας τη σωστή θρέψη των καλλιεργειών. Ένα παράδειγμα αποτελεσματικής διαχείρισης αποτελούν τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα της σειράς Aqualis®, τα οποία αποδίδονται στο φυτό μέσω του νερού άρδευσης, εξοικονομώντας έτσι νερό ενώ παράλληλα κάνουν τη λίπανση πιο στοχευμένη και αποτελεσματική. Επίσης τα ENTEC® & UTEC®, μέσω της τεχνολογίας των αναστολέων νιτροποίησης και ουρεάσης που διαθέτουν, προσφέρουν ευελιξία όσον αφορά το χρόνο εφαρμογής, δίνοντας την ικανότητα στον παραγωγό να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η βέλτιστη πρακτική διαχείρισης λιπασμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς που πρέπει να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους τις καλές χρονιές, για να αντισταθμίσουν τις δύσκολες εποχές που χαρακτηρίζονται από μη αντιμετωπίσιμα καιρικά φαινόμενα.

Τα λιπάσματα βοηθούν στην καταπολέμηση της απερήμωσης του εδάφους
Με τον όρο απερήμωση αναφερόμαστε στην ακραία υποβάθμιση της γης σε άνυδρες, ημι-άνυδρες και ξηρές υπο-υγρές περιοχές, που προκαλούνται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες και κλιματικές διακυμάνσεις.
Αποκαθιστώντας και διατηρώντας την υγεία και τη γονιμότητα του εδάφους, τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης παίζουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της απερήμωσης, στην αποκατάσταση υποβαθμισμένων εδαφών σε όλο τον κόσμο και στη βελτίωση της υγείας των γεωργικών συστημάτων.

Η EuroChem αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανόργανων λιπασμάτων παγκοσμίως και ταυτόχρονα μία από τις ελάχιστες που παράγουν και τα 3 κύρια θρεπτικά στοιχεία άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Οι σειρές λιπασμάτων της (κοκκώδη NPK, υδατοδιαλυτά NPK, υδατοδιαλυτές πρώτες ύλες και απλά λιπάσματα) παρέχουν λύση για κάθε περιοχή, τύπο εδάφους και είδος καλλιέργειας, αποτελώντας την ιδανική επιλογή για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα θρέψης.

Ενημερωθείτε περαιτέρω για τα προϊόντα μας εδώ.

Share this post
Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες