image description
Από τον Μπάμπη Σταύρου, τεχνικό σύμβουλο της EuroChem Ελλάς

Ακτινίδιο | Καλλιεργητικές φροντίδες

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές του ακτινιδίου έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς, να επενδύσουν στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς. Μιλάω για επένδυση, διότι με κόστος άνω των 2.000 ευρώ το στρέμμα, για 10 και μόνο στρέμματα απαιτούνται συνολικά ίσως και πάνω από 20.000 ευρώ. Όμως η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει πολλές ιδιαιτερότητες και φοβάμαι πως πολλοί από αυτούς τους παραγωγούς δεν έχουν πλήρη γνώση αυτών, κάτι που ίσως τους στοιχίσει ακριβά.
Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες καίριες συμβουλές κωδικοποιώντας τις κυριότερες φροντίδες που αφορούν την καλλιέργεια ανά κατηγορία.

ΕΔΑΦΟΣ-ΝΕΡΟ
• Το ακτινίδιο απαιτεί την παρουσία οξυγόνου στο ριζικό του σύστημα και ευδοκιμεί σε εδάφη αμμοπηλώδη με καλή στράγγιση.
• Χρειάζεται πολύ νερό (περίπου 1000 κυβικά το στρέμμα) με την προϋπόθεση ότι αυτό στραγγίζεται καλά. Κάνουμε, μία φορά το χρόνο (το χειμώνα) βαθιά άροση με ένα νύχι, που έχει μια αλυσίδα με μια σιδερένια μπάλα (την γνωστή οβίδα), ώστε να δημιουργείται υπόγεια ένας αγωγός που βγάζει τα νερά έξω από το κτήμα. Βοηθάμε τη στράγγιση με κάθε τρόπο λοιπόν, για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των δένδρων.
• Λόγω των υψηλών απαιτήσεων της καλλιέργειας σε οξυγόνο, η ακτινιδιά έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα. Αυτό, σε συνδυασμό με τα επαναλαμβανόμενα ποτίσματα, οδηγεί πάρα πολύ εύκολα σε απορροή του αζώτου. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν βοηθήσει, τα λιπάσματα ENTEC®, τα οποία απέδειξαν την αξία τους και στην καλλιέργεια αυτή. Χάρη στον αναστολέα νιτροποίησης που περιέχουν, συγκρατούν το άζωτο σε αμμωνιακή μορφή στο επιφανειακό στρώμα του εδάφους και το καθιστούν διαθέσιμο στα δένδρα, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Φυτεύουμε τα δένδρα σε σαμάρια. Φροντίζουμε τα στραγγιστικά να λειτουργούν κανονικά.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

• Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μεγάλη άνοδος των τιμών ήρθε κυρίως από το γεγονός ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, με ένα σύνδρομο προσβολής του ριζικού συστήματος, που ονόμασαν ΜΟΡΙΑ. Το σύνδρομο αυτό είναι συνδυασμός ασφυξίας και προσβολής από μύκητες του εδάφους.
• Παράλληλα μειώνουμε τις προσβολές από φυτόφθορα με τις κατάλληλες επεμβάσεις φυτοπροστασίας.
• Για το πρόβλημα του βακτηρίου, το οποίο εμφανίσθηκε και στη χώρα μας, έχω να συμβουλεύσω την προμήθεια μεριστωματικών φυτών, τα οποία είναι τα μόνα εγγυημένα απαλλαγμένα από το βακτήριο. Στην περίπτωση που έχει ήδη εμφανιστεί στον οπωρώνα το βακτήριο, απαιτείται σίγουρα απολύμανση (με οινόπνευμα ή καύση) των εργαλείων του κλαδέματος για την αποφυγή μεταφοράς από δένδρο σε δένδρο.

ΘΡΕΨΗ
• Με την πορεία του νερού από τις ρίζες στα φύλλα και μετά στην ατμόσφαιρα, το γνωστό ρεύμα της διαπνοής, μεταφέρεται το ασβέστιο (Ca), το οποίο είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την συντήρηση των φρούτων. Στην ίδια κατεύθυνση βοηθά το θερινό κλάδεμα, που γίνεται των Ιούνιο.
• Οι απαιτήσεις του ακτινιδίου σε θρεπτικά συστατικά είναι μεγάλες ειδικά τις 10 πρώτες εβδομάδες από την έκπτυξη των οφθαλμών. Αυτό σημαίνει πως η βασική λίπανση με τα κοκκώδη λιπάσματα, έχει να παίξει σημαντικότατο ρόλο.
• Οι παραγωγοί, έχουν ακούσει πως το ακτινίδιο καταναλώνει ποσότητες χλωρίου και λόγω και του κόστους των αντίστοιχων λιπασμάτων, στρέφονται στα χλωριωμένα λιπάσματα. Η πραγματικότητα είναι πως το ακτινίδιο ανήκει στην ομάδα των μέτρια ανθεκτικών καλλιεργειών στο χλώριο, μαζί με τον ηλίανθο, το καρότο και την ελιά. Για το λόγο αυτό η επιλογή λιπάσματος με χλωριούχο ή με θειικό κάλιο θα πρέπει να γίνεται πάντα με τη συμβουλή του γεωπόνου της περιοχής!
• Οι ποσότητες του θείου επίσης, είναι μεγαλύτερες ακόμα και από αυτές του φωσφόρου. Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψιν τους οι παραγωγοί κατά την επιλογή των λιπασμάτων!
• Τα ENTEC® 14-7-17 +2Mg +TE και ENTEC® 21 Solub +TE είναι πολύτιμα όπλα στη φαρέτρα του παραγωγού, παρέχοντας παράλληλα και το απολύτως απαραίτητο θείο. Βέβαια στη γκάμα της EuroChem, υπάρχει και το ENTEC® 13-10-20, που είναι με χλωριούχο κάλιο, μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να καλυφθεί το απαιτούμενο θείο.
• Ο σίδηρος, είναι ένα ιχνοστοιχείο, που συχνά δημιουργεί προβλήματα στην καλλιέργεια. Είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε την έλλειψη, καθώς τα φύλλα της κορυφής είναι μικρά και κίτρινα και το κιτρίνισμα κατεβαίνει προς τα κάτω. Αντιμετωπίζεται με την προσθήκη χηλικού σιδήρου 6% EDDHA στο έδαφος. Καλύτερη εφαρμογή με λοστό.
• Το βόριο επίσης είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο. Η ακτινιδιά χαρακτηρίζεται ως βοριόφιλο δένδρο, αλλά όπως πάντα τα όρια του βορίου, ανάμεσα στην έλλειψη και την τοξικότητα είναι πολύ στενά και χρειάζεται προσοχή. Είναι φυσικό να εμφανίζονται ελλείψεις βορίου συχνά, διότι στα αμμουδερά εδάφη που προτιμά η καλλιέργεια, τα βορικά ιόντα ξεπλένονται εύκολα, καθώς είναι αρνητικά φορτισμένα και συμπεριφέρονται όπως τα νιτρικά.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
• Τέλος, θέλω να προσθέσω μια πληροφορία, που ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν. Κάποιες αμερικάνικες εταιρείες έχουν ήδη κατασκευάσει ρομπότ το οποίο συλλέγει ακτινίδια ταχύτατα, αφού γίνει πρώτα η χαρτογράφηση του χωραφιού από drone. Δεδομένης της δυσκολίας πλέον εύρεσης εργατικών χεριών, αλλά και της εισόδου της ευφυούς γεωργίας στη ζωή του παραγωγού, καλό είναι οι συνεταιρισμοί, οι μεγάλοι παραγωγοί και γενικά όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια, να μάθουν ότι μπορούν σχετικά με το κόστος, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα, αυτών των μηχανημάτων, καθώς και εάν είναι σε θέση να κάνουν αραίωμα. Αυτό είναι το μέλλον…

Καλή επιτυχία!

Share this post
Περισσότερες τεχνικές πληροφορίες